Dywany są od wieków istotnym czynnikiem wyposażenia mieszkania. Czasem były mocniej modne innym mniej, ale pewnikiem jest, że jest to jedno z nieśmiertelnych elementów aranżowania pomieszczeń. Dywan w pokoju, sypialni, kuchni, biurze – to już normalne.
Projektanci ceniący nieskazitelny ład powiedzą, że wykładzina w kuchni to bzdura. Przecież kuchnia to miejsce w którym najczęściej się brudzi podłoga. Aby zatem zapewnić czystość trzeba pozostawić ją niczym nie przykrytą. Na powierzchni niestety będą zbierać się okruszki, robić się zaplamienia – a uprać wykładzinę nie będzie prosto.
Jest też trochę inwestorów – do nich i ja się zaliczam – która racjonalność, sterylność oraz ład postawi na dalszym miejscu, bardziej uzna pozytywy wizualne i komfort. Kuchnia z fajnym dywanem rozłożonym pod stołem wygląda dosyć schludnie i ciepło. Jeżeli kupimy właściwy rodzaj dywanu, a więc chodnik z niskim włosem lub sznurkowy, to i czyszczenie nie dołoży wielu trudności. Można wybrać materiał odporny na ścieranie i plamy. Kolejną zaleta wykładziny w jadalni jest wygoda. Nie ciekawie jest podczas jedzenia stawiać stopy na niezbyt ciepłej posadzce. W internecie są produkowane najróżniejsze gatunki – dobrze zatem obmyślmy dekor, kolor a także rodzaj użytych surowców, aby wybrany dywan trafnie pasował do stylu urządzanej kuchni.
Poniżej prezentujemy kilka ciekawych modeli dywanów.